Cyklistika: Prvé dánske víťazstvo v rekordnom ročníku Okolo Slovenska

30.08.2006 Celý región

Stropkov 30. augusta (TASR) - Úvodnú etapu jubilejného 50. ročníka medzinárodných cyklistických pretekov T-Com Okolo Slovenska vyhral 21-ročný dánsky jazdec ...
Stropkov 30. augusta (TASR) - Úvodnú etapu jubilejného 50. ročníka medzinárodných cyklistických pretekov T-Com Okolo Slovenska vyhral 21-ročný dánsky jazdec Kristoffer Gudmund Nielsen pred Bielorusom Vasilom Krijenkom a českým pretekárom Janom Faltýnkom.

Najlepším z 22 slovenských cyklistov v pelotóne bol Dalibor Grebeči, ktorý obsadil 4. miesto. Na štart 5-etapových pretekov v Stropkove sa postavil rekordný počet pretekárov v hitstórii podujatia 137 jazdcov 20 tímov. Prvá etapa Stropkov - Stropkov s dvoma rýchlostnými a dvoma vrchárskymi prémiami merala 135,1 km.
Úvodnú rýchlostnú prémiu vo Svidníku vyhral Podbrezovčan Dalibor Grebeči, ale inak naplno šliapajúci pelotón spočiatku nemal vážnejšie problémy s likvidovaním série pokusov o úniky. Po prvom z piatich prejazdov na okruhu v okolí Stropkova však predsa len zorganizoval únik Dán Nielsen, ku ktorému sa pridali Lotyš Pudans a Čech Benčík. Čoskoro sa však zloženie skupiny zmenilo, zostal iba Dán, pridali sa Lotyš Veinbergs a Bulhar Jotev. Ten však málo spolupracoval a tak jeho súperi nastúpili sólovú jazdu. Šliapali spolu až po horskú prémiu na Bukovci (25 km pred cieľom), po nej však Dán akoby stratil trpezlivosť a nastúpil na sólovú jazdu, ktorú dovŕšil aj do víťazného konca. Pelotón sa spamätal dosť neskoro, už len znížil pôvodne vyše 2-minútovú stratu. Spokojný v cieli bol najmä Dalibor Grebeči, ktorý v prvom okruhu zlomil riadidlá na svojom bicykli a takmer do konca pretekov jazdil na rezervnom a až v závere dostal svoj opravený bicykel.

Neoficiálne poradie 1. etapy T-Com Okolo Slovenska (Stropkov - Stropkov, 135,1 km):
1. Kristoffer Gudmund Nielsen (Dán. /Tean GLS) 3:15:51 h
2. Vasil Kirijenka (Bielor. /Rietumu Banka Riga)
3. Jan Faltýnek (ČR/PSK Whirpool)
4. Dalibor Grebeči (SR/ŽP ŠPort Podbrezová)
5. Robert Radosz (Poľ. /DHL-Author) všetci + 54 s
 

Vyberte región